Nieuwe kunst in de buurt

Publicatie datum: 09-08-2022

Uit: Nieuws uit de Wijk nummer 39, augustus 2022

De Vogel- en IJpleinbuurt en Hamerkwartier krijgen een aantal nieuwe kunstwerken. Als alles volgens plan verloopt, worden die eind september of begin oktober geplaatst. Dilara Kivanç is een van de jongeren die meedoet aan dit project van MooiMakers. Samen met een aantal kunstenaars en ambachtslieden zijn jongeren al maanden bezig om kunstwerken te bedenken en te maken. Er zijn een aantal groepjes. Eén groepje maakt dierenkoppen. Die willen ze op een aantal lantaarnpalen plaatsen. Een ander groepje heeft als idee een levende muur. Dat wordt een combinatie van een muurschildering en planten. Ook een verhalenboom is een van de ideeën. Dat moet een boom worden waar je kunt luisteren naar opgenomen verhalen van buurtgenoten.

 

Tot rust komen

Dilara werkt voor haar kunstwerk samen met kunstenares Renata. “Het idee is een bankje met een bijzondere vorm”, vertelt Dilara. “Dat willen we het liefst ergens aan het IJ plaatsen. De gedachte achter het idee is dat het een plek is om tot rust te komen. En waar je mensen kunt ontmoeten. We zouden graag met hergebruikt plastic

werken. Daarvoor hebben we al een kijkje genomen bij een fabriek in Almere. Nu moeten we uitzoeken of hergebruikt plastic echt duurzaam is. En of het niet te duur is.”

 

Verbinden

De jongeren willen graag kunstwerken maken, waar de buurt blij mee is. Daarom laten ze hun ideeën aan zoveel mogelijk buurtbewoners zien. Bijvoorbeeld tijdens de wedstrijd taarten bakken in de Kromhouthal op 5 mei. De reacties zijn heel positief. Mensen zijn enthousiast. “We merken dat er behoefte is aan verbinding”, zegt Dilara. “Ik hoop dat onze kunstwerken daar echt aan bijdragen.”